καταθλιψη

κλεανθης σιμιρδανης

Σ' αυτές τες σκοτεινές κάμαρες, που περνώ

μέρες βαρυές, επάνω κάτω τριγυρνώ

για νάβρω τα παράθυρα. - Οταν ανοίξει

ένα παράθυρο θάναι παρηγορία. -

Μα τα παράθυρα δεν βρίσκονται, ή δεν μπορώ

να τάβρω. Και καλλίτερα ίσως να μην τα βρω.

Ίσως το φως θάναι μια νέα τυραννία.

Ποιός ξέρει τι καινούρια πράγματα θα δείξει.

 

Κ. Π. Καβάφης, Τα παράθυρα

σχεδιασμα καταθλιψης

προοιμιο εξεγερσης

συγχυση νοησης

σκεψεις εκτος ελεγχου

δεσμιο δακρυ

αφοδευων νους

εκκωφαντικο ψιθυρισμα

αναζητωντας την ελευθερια

ροδο ανυδρο

Έκθεση "καταθλιψη", Μάρτιος 2015

Τη δεύτερη, μετά από επτά χρόνια, ατομική έκθεση ζωγραφικής παρουσιάζει ο αυτοδίδακτος καλλιτέχνης Κλεάνθης Σιμιρδάνης, με τίτλο “καταθλιψη”, που θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο από τις 15 έως τις 24 Μαρτίου στην καφετέρια «Arokaria» (Σαλαμίνος 7, Μελισσινού).

Η έκθεση αποτελεί απόπειρα έκφρασης του ατομικού βιώματος της κατάθλιψης, όπως αδρά δηλώνει και ο τίτλος της και εντυπωσιάζει τόσο για το ξεχωριστό ταλέντο και την τεχνική του καλλιτέχνη όσο και για την απλότητα των υλικών αφού το βασικό εργαλείο του είναι ένα μολύβι.

Ο καλλιτέχνης τοποθετεί το μολύβι στην κεντρική θέση της έκθεσης επιδιώκοντας να αναδείξει όχι μόνο το ίδιο το έργο αλλά και τις συμβολικές διαστάσεις του μολυβιού που του δίνει τη δυνατότητα να αναπαραστήσει τις ποικίλες και ενίοτε αντιφατικές διαστάσεις της κατάθλιψης.

“Σκέψεις εκτός ελέγχου” και “σύγχυση νόησης” γεννούν “ψιθυρίσματα εκκωφαντικά” φερμένα από έναν κόσμο οικείο και ταυτόχρονα ξένο. Συναισθήματα “εξεγερμένα” και την ίδια στιγμή “δέσμια” σε παραμορφωμένους και δυσλειτουργικούς κόσμους μοναχικών ανθρώπων, τα οποία βρίσκουν εν τέλει μια ετερόδοξη διέξοδο που μοιάζει με “αφόδευση”. Ο καλλιτέχνης επιχειρεί να αφηγηθεί την ιστορία μιας διαδρομής δύσβατης, σε τοπία “άνυδρα” καταλήγοντας στον επίπονο αλλά πάντα ελπιδοφόρο δρόμο για την “αναζήτηση της ελευθερίας”.

Σημείωση: Τα έσοδα από τις πωλήσεις των έργων θα διατεθούν στο «Εθελοντικό Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης» Ρεθύμνου.

 

επικοινωνια

Submitting Form...

The server encountered an error.

Form received.